Drijvende offshore wind is klaar om te versnellen
Windenergie op zee en de bijbehorende windmolenparken die vanaf bijna elke kustlijn zichtbaar zijn, zijn een blijvertje. Door de groeiende vraag naar energie moet er meer wind worden geoogst. Binnen een paar jaar zal naar verwachting 40% van de windparken wereldwijd uit drijvende windturbines bestaan, omdat de energie uit drijvende windparken zal bijdragen aan het succes van duurzame energie. Als de juiste stappen worden genomen, zal drijvende windenergie naar verwachting een totale capaciteit leveren van 12 GW in 2030 en 39 GW in 2035.
Terwijl monopalen meestal geïnstalleerd worden in waterdieptes tot 50 meter, ligt 80% van het offshore windpotentieel in wateren dieper dan 60 meter. Uiteraard moeten gebieden verder uit de kust en diepere wateren worden ontwikkeld. Verwacht wordt dat het aantal drijvende windturbines in de energiemarkt de komende jaren aanzienlijk zal toenemen.
Naarmate windenergieprojecten zich blijven uitbreiden, wagen ze zich verder van de kustlijn. Deze trend is vooral duidelijk in gevestigde markten waar de locaties dichter bij de kust al zijn gebruikt. Deze verschuiving brengt extra uitdagingen met zich mee in zowel de bouw- als de exploitatiefase van deze projecten. Het vereist met name het vervoer van bemanningen, uitrusting en schepen van verder weg gelegen locaties. Een potentieel knelpunt dat de installatie van offshore-windenergie kan vertragen, is de beschikbaarheid van geschikte schepen.